Sağlık

19 Nis 2017

Ağız Kokusu Neden Olur Ve Nasıl Önlem Alınır ?

Ağız Kokusu Neden Olur Ve Nasıl Önlem Alınır ?

Ağız kokusu; toplumun hemen hemen büyük bir bölümünü etkileyen ciddi bir problemdir. Hayatı tehdit eden bir durum değildir. Fakat sosyal ve psikolojik sorunlara yol açmakta,
agız kokusu


Ağız Kokusu Nedenleri:

Uzun Süreli Açlık
Uzun süre bir şey yememek ve su içmemek, hem ağız kuruluğuna hem de ağız içindeki mikroorganizmaların faaliyetinin artmasına neden olur.

Dil Kökündeki Mantar Enfeksiyonları
Bazı durumlarda dil kökündeki mantar enfeksiyonları da ağız kokusuna neden olabilir.

Sinüzite Bağlı Nedenler
Sinüzit denilen yüz kemiklerinin içindeki boşluklarda bulunan iltihap, sarı-yeşil ve kalın kıvamda bir tür akıntının genize akmasına yol açar. Bu geniz akıntısının iltihaplı oluşu kişinin nefesine hoş olmayan bir koku verebilir.

Mide ve Bağırsak Sistemi Hastalıkları
Mide ve bağırsak sistemi hastalıkları da ağız kokusuna yol açabilir. Özellikle reflü hastalığı bulunan kişilerde ağız kokusu oluşabilir. Bu hastalık midedeki asit içeriğinin özellikle geceleri yemek borusundan yukarıya hareket etmesine, mideden çıkmasına ve boğazın arka duvarını, ses tellerinin giriş yerini ve gırtlağı tahriş etmesine neden olur.

Bademcik İltihabına Bağlı Nedenler
Ağız bölgesinde oluşan bademcik iltihapları ‘magma’ denilen katı kıvamlı bademcik döküntüsüne yol açarak kişilerde ağız kokusu belirti verebilir.

Diş ve Diş Eti Hastalıkları
Diş ve diş eti hastalıkları da ağız kokusuna yol açabilir. Mutlaka diş doktoruna görünerek ağız kokusu nedenlerini ortadan kaldırmak gerekir.



Nasıl Önlem Alınır?

Bol Bol Su İçin
Su sağlığımızla ilgili her konuda olduğu gibi ağız kokusunu gidermede de gerçek bir kurtarıcıdır. Günde 2,5 – 3 litre su içmek idealdir ve bu miktar tükürük salgısının artmasını sağlayarak ağız kokusunu önlemeye yardımcı olur.

Burnunuzu Sık Sık Temizleyin
Sinüzit ve burun tıkanmasına neden olan tüm rahatsızlıklar nefesin ağız yoluyla alınmasına neden olur. Bu durum ağzı ve boğazı kurutur; bakterilerin üremesi için ideal bir ortam oluşturur. Temiz bir nefes için açık bir burun şarttır.

Aç Kalmayın
Sabahları oluşan ağız kokusunun nedeni genellikle açlık oluyor. Ağız kokusunun önüne geçmek için aç kalmamaya dikkat edin.

Ağız içinde oluşan enfeksiyonlar bakteri üretimini artırır ve kokuya neden olur. Diş fırçanızı en geç üç ayda bir değiştirin ve dişlerinizi sabah akşam düzenli bir şekilde fırçalamayı ihmal etmeyin. Fırçalamadan sonra diş ipi kullanmak etkili ağız temizliğine yardımcı olabilir.

Doğru ağız hijyeni için diş fırçalamanın yanı sıra mutlaka dil temizliği de yapılmalıdır. Dilin üzerinde, özellikle dil sırtının arka bölgelerinde oluşan bakteriler ağız kokusuna neden olabilir. Bu bakterilere karşı özel olarak tasarlanmış dil fırçalarını kullanın.

Çinkolu Sakız Çiğneyin
Ağız kokusunun nedenlerinden biri de ağız kuruluğudur. Tükürük salgısını çoğaltmak ve ağız kokusunu yok etmek için çinkolu sakız çiğneyin.

Tarçın Tüketin
Tarçın ağız içi bakterilerle mücadelede önemli bir silahtır. Yiyecek ve içeceklerinize mutlaka tarçın koyun. Tarçınlı şekersiz sakızlar da hem kuruluk hem de bakterilerle mücadelede fayda sağlar.


0 yorum:

Yorum Gönder