Sağlık

14 Nis 2017

ÇOCUKLARI OBEZİTEDEN KORUMAK İÇİN NELER YAPMALI ?

ÇOCUKLARI OBEZİTEDEN KORUMAK İÇİN NELER YAPMALI ?

Çocuklarınızın şişmanlık problemlerini, sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazandırıp,daha fazla hareket etmelerini sağlayarak ilerde oluşabilecek obezite sorunlarını engelleyebilirsiniz.
ÇOCUKLARI OBEZİTEDEN KORUMAK İÇİN NELER YAPMALI ?




* Özellikle ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemeye özen gösterilmeli.6 ay dan sonra gerekli olması durumunda anne sütüyle birlikte ek gıda verilmeli.Uzmanlar 2 yaşına kadar anne sütüyle beslenen çocukların ileride obez olma olasılığını büyük ölçüde engellediği görüşündedir.Bu aşamada verilen ek gıda ve çocuğun beslenme şekli dengeli ve düzenli bir şekilde olmalıdır.Yaygın olarak yapılan en büyük hata,çocuğun doymadığı düşünülerek ihtiyacından fazla olarak beslenmesidir.Buda obeziye davetiye çıkarmaktadır.

*0-3 yaş aralığı çocuğun vücut gelişimini büyük ölçüde tamamladığı dönemdir.Bu dönem içerisinde çocuğu belli zaman aralıklarında sofraya oturtarak, yeme alışkanlığı kazandırılmalıdır.

*3 yaşından itibaren okul çağına kadar 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenmeyi alışkanlık haline getirmeleri sağlanmalıdır.Ara öğünlerde ( süt,yoğurt,kuruyemiş,meyve ) gibi sağlıklı yiyecekler vererek abur cubur atıştırmalıkların bastırılması sağlanmalıdır.

* Sıvı tüketimi çok önemlidir mümkün olduğu kadar asitli içeceklerden ( kola,gazoz,hazır meyve suları,soğuk çay) gibi içeceklerden uzak tutunuz.Bu tür içecekler vücudun yağlanmasına neden olduğundan,bu içeceklerin yerine su ve ayran tüketimine ağırlık verin.Özellikle meyve suyu içmek isteyen çocuklara kendinizin hazırladığı taze meyve sularından günde 1 bardağı aşmayacak şekilde ikram ediniz.

* 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde beslenme alışkanlığı kazandırılan çocuğun kan şekeri seviyesi belli bir düzeyde olacağı için şekerli yiyeceklere fazla düşkünlükleri olmayacaktır.Yinede böyle bir ihtiyaç doğması durumunda sütlü tatlılar,meyve tatlıları gibi hafif tatlı seçenekleri hazırlanıp tatlı ve abur cubur gibi ihtiyaçları bastırılmalıdır.

* Yağlı ve yüksek kalorili yiyecekleri çocuklara haftada en fazla bir gün olmak kaydıyla sunmalı fakat bu yiyecekleri ödülmüş gibide sunmamak gerekir.Çocuklara süt ve süt ürünleri başta olmak üzere sebze ve bakliyat yemeklerini tüketmeye teşvik edin.

* Yemek yerken yavaş yemeyi alışkanlık haline getirmeleri konusunda bilgi verin birlikte yerken sizde bu kurallara riayet edin.Yemeklerini bitirmeleri için çocuklar üzerinde ısrarcı davranmayın.

* Dışarıdan hazır yemek getirme alışkanlığınız varsa bu alışkanlığınızı terkedin.Burger,pizza gibi yiyecekler çocukların en çok sevdiği yiyeceklerdir.Bu tarz yiyeceklerden mümkün olduğunca çocuklarınızı uzak tutun  çok zorlanırsanız haftada 1 veya 2 haftada bir gibi bu tarz yiyeceklerden yemelerine izin verin ama asla bu yiyecekleri ödülmüş gibi sunmayınız.

* Çocukluk döneminde çocukları kesinlikle diyet uygulamasına tabi tutmayınız.Çocuğunuzun şişman olduğunu düşünüyorsanız öncelikle çocuk sağlığı uzmanı bir hekime,hekimin uygun görmesi durumunda bir beslenme ve diyet uzmanına götürün.

* 14-15 yaşına kadar çocuklara düzenli ve dengeli beslenmenin yararları,hangi besinlerin vücuda sağlıklı yararlar sağladığı anlatılmalıdır.

* İmkanlar doğrultusunda çocuklarınızı bir spor salonuna kayıt ettirin.İmkanınız yoksa haftada 2-3 gün birlikte yapabileceğiniz bir spor program oluşturun.Örneğin en kolay spor egzersizi yürüyüş yapmaktır.Haftada 2-3 gün 30-60 dakikası yürüyüşlere çıkın.

0 yorum:

Yorum Gönder